Lilypie Third Birthday tickers
Lilypie

14 Kasım 2007 Çarşamba

Haftasonu

Elif' in gelişimiyle ilgili bana kaynak olabilecek bir kitap arayışı içindeydim uzun zamandır. Sonunda buldum ( Akıllı Bebekler Akademisi ) ama ne yazık ki biraz geç kalmışım, şimdi zararın neresinden dönsek kardır diyerek okuyorum ve istedim ki bunu sizlerde de paylaşayım. (Özellikle bebek bekleyen anneler öncelikli olarak okusun.) Hamilelikte nedense ilk aldığımız ve ilk okuduğumuz kitap "Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler" oluyor. Bebeğin fiziksel gelişimi ile ilgili meraklarımızı gideriyor, hamilelikte yaşayacaklarımıza dair bilgileri okuyoruz ancak bir bebeğin zihinsel gelişiminin aslında ne kadar önemli olduğunu gözardı ediyoruz. Belki herşeyin nedeni bir bebeğin zihinsel gelişimine yönelik çalışmalara anne karnında başlanması gerektiğini şimdiye kadar kimsenin bize söylememiş olmasıdır. Herneyse çok idealı olmak istemiyorum, daha kitabın başındayım ama okuduklarımdan anladığım bebeğin anne karnından başlayarak 3 yaşına kadar olan sürecin doğru değerlendirildiği takdirde, hayatının temeli oluşturacak bilgileri alabileceği hatta çok erken yaşlarda okumayı öğrenebileceği, en az bir yabancı dili ana dili gibi konuşabileceğinin mümkün olduğu. Kitap izlenmesi gereken proğramaları ve profesyonel anne baba olmak konusunda çok güzel fikirler içeriyor.
Kitaptan küçük bir not:
"Ana rahminde döllenmiş yumurta hücresinin gözle görülebilir bir baş kısmı olmasına rağmen, 9 ay 10 gün sonunda doğan bebeğin baş çevresi ortalama 35 cm' dir. 21 ay sonra yaklaşık 15 cm' lik bir büyüme ile baş çapı 50 cm' ye ulaşır. 219 ay sonra yani yaklaşık 19 yaşında 5 cm' lik bir artışla 55 cm' ye ulaşır." (Bu bilginin verilmesindeki amaç beynin en çok erken bebeklik döneminde geliştiğinin ispatı.)
Elif' le ilgili en büyük korkum; onu hayata nasıl hazırlayacağımı tam olarak bil(e)mediğim için geri dönüşü olmayan hatalar yapmaktı eğer bu kitap sayesinde işin bir ucundan başlayabilirsem içim bir nebze dahi olsa rahat edecek. Kitabı okudukça ara ara kitaptan bahsederim.


Haftasonu ise Elif' i Einstein sergisine götürdük, hava soğuk dışarda gezilmez, alışveriş merkezlerinde de kalabalıkta vakit geçirmeye değmez dedik ve soluğu Maslak' ta yeni açılan Otomotion' da aldık. İyi yapmışız ilk girdiğimizde Elif uyuyordu bizde bu arada girişteki arabaları inceledik derken Elif uyandı. Elif' i slingine koyup başladık sergiyi gezmeye, Elif sergi süresince etrafını meraklı gözlerle inceledi hatta Einstein' nın zamanın göreceliği ile ilgili kuramı üzerine hazırlanan sunuma takıldı kaldı. Onun küçük dünyasında ne ifade ediyordu bilmiyorum ama şimdiden böyle ortamlara girmesi en azından yabancılamaması benim için mutluluk verici. Hem bahsetmiş olduğum kitapla da örtüşen bir gezi oldu. Bundan sonra haftasonlarımızı bu tür aktivitelerle geçirme kararı aldık. Elif doğmadan önce zaten bir kaç sergiyi anne karnında gezme fırsatı bulmuştu şimdi sıra dünya gözüyle görmesinde. Mesela gelecek haftalarda proğramımızda 24 Kasımda S.S.M' inde başlayacak olan Abidin Dino sergisi var.
Eınsteın sergisi' ne dair bir kaç küçük not:
Sunumlar oldukça başarılı hazırlanmış üstelik fizik bölümünden mezun olmuş öğrencilerin canlı anlatımlarıyla daha bir anlaşılır kılınmış. Bir Workshop gibi, anlayamadıklarınıza dair sorular sora biliyorsunuz. Biz serginin 3. gününde ziyaret ettik acaba ilerleyen günlerde de bu heyecanla anlatabilecekler mi çok merak ettim.

Elif için hazırladığım oyuncaktan bahsetmiştim, aklıma gelen oyuncağı yapmaya başladım ama bundan sonrası için ne yapabilirim diye de bir yandan da düşünmeye devam ediyorum. mutlaka benim gibi çin malı oyuncakların ne kadar sağlıklı olup olmadığıyla ilgili kaygılar taşıyan anneler vardır ( Avrupa' nın en büyük oyuncak zincir mağazası bu sıralar oldukça büyük çaplı bir operasyonla binlerce oyuncağı piyasadan çekmeye başladı.) ve olacaktır işte tam da bu noktada sizlerin de neler yapabileceğimizle ilgili fikirlerini merak ediyorum. Amacım çocuklarımız için hem eğitici, öğretici yeni oyunlar ve oyuncaklar bulmak hemde onlara güzel hatıralar bırakmak. Gelin hepimiz bir oyun, bir oyuncak tasarlayalım ve bunları birbirimizle paylaşalım. Bugün ilk adımı ben atıyorum ve kanaviçeden işlediğim kitabın örneğini sizlerle paylaşıyorum. ( Ayrıca internetten bulduğum, beğendiğim bazı örnekleri de burda paylaşacağım bundan sonra.

2 yorum:

ENERJİ dedi ki...

Çok sağol.Tamda yeni etamin aldım. İyi oldu.Sevgiler:))Kızını öp benim için:))

Anne ve Bebisi dedi ki...

Cok iyi yapmissiniz:)Cocuklar ne kadar farkli ortamlarda bulunurlarsa onlar acisindan o kadar iyi bu durum. Butun gun 4 duvar arasinda oturmalari onlara pek bir sey katmiyor cunku:(((

Yeni yeni gezmeler dileriz size:))

Bu arada, kitap fikri cok cok guzel:) Ben de yapmak istiyorum ama burada malzemeler cok pahali. Bakalim, belki TR'den bir seyler ayarlayabilirsem:))

Ellerine saglik:)